Barion Pixel

Mire képes az agyunk?

agyunk működése

Agyunk titkai, mire képes az agyunk.

Rossz emlék, jó emlék                        agyunk titkai

A megrázó élmények és a heves érzelmekhez köthető emlékek sokkal tovább maradnak meg agyunk hosszú távú emlékeket tároló részében, mint az átlagos, mindennapi dolgok, és sajnos valóban igaz, hogy a rossz dolgokra hajlamosabbak vagyunk részletesebben és tisztábban emlékezni, mint a jó élményekre, agyunk ugyanis ilyenkor egy ősi túlélési ösztönnek engedelmeskedve minden részletet rögzít, hogy az emlékek a jövőben figyelmeztetésként szolgáljanak.

Epizodikus memória, amire képes az agyunk

Agyunk öregedésével és a hippokampusz funkcióinak romlásával együtt jár az epizodikus memória romlása is. Így az idősebbek nehezebben emlékeznek vissza arra, hogy bizonyos esetekben mit láttak, hallottak, éreztek. És mivel az emlékezésért és a képzelőerő működéséért ugyanaz az agyi rész felelős, az idősebbnek a fantáziája is szegényesebb, és nehezebben képzelik bele magukat elképzelt helyzetekbe. A jó agyi funkciók megőrzésének érdekében idősek esetén fontos a megfelelő, antioxidánsokban és tápanyagokban gazdag étrend, a testmozgás és a rendszeres agytorna (rejtvények stb.). Ezzel körülbelül a felére lehet csökkenteni a demencia kialakulásának esélyeit.

Alvás és emlékezés

Ha szeretnénk megakadályozni, hogy elfelejtsünk valamit, aludjunk rá egyet! Egy rövid, ideális esetben 90 perces alvás segíthet agyunknak rendszerezni az emlékeket, így semmi fontosat nem fogunk elfelejteni. Agyunk ugyanis alvás közben az aktuális napi eseményekből hozza létre az emlékképeket.

Ez alapján állítottuk össze a jobb agyféltekés tanulás tanfolyamunkat is az alábbi linken.

Amennyiben további ismeretekre van szükséged tekintsd meg a további oldalunkat.

Legfrissebb írások

0
    0
    Kosaram
    A kosarad üresVissza az üzletbe